BMW I KAOS: 600 VREDE ANSATTE FORLADER FABRIKKEN

Læs også

Renault genopliver klassiske navne til elektriske, fremtidige varevogne

10 glemte biler, der næsten er forsvundet

Bilindustrien står i en brydningstid. Presset af skiftet til elbiler, globale leveringskriser og et marked, der svinger mellem rekordoverskud og økonomisk usikkerhed, kæmper store bilproducenter med at finde balancen mellem profit og medarbejdertilfredshed.

I flere år har producenter som BMW, Volkswagen og Ford forsøgt at navigere i et landskab, hvor teknologisk udvikling og stigende produktionsomkostninger skaber nye udfordringer.

Men i takt med, at bilfabrikker igen begynder at generere store overskud, opstår der en ny frontlinje i industrien: de ansatte, der i årevis har været med til at holde skuden flydende, kræver nu en bid af kagen.

Og i visse tilfælde rammer konflikten så hårdt, at produktionen går helt i stå.

Det er netop, hvad der sker i øjeblikket hos BMW’s Mini-fabrik i Birmingham.

Her har hundredvis af ansatte forladt fabrikken i protest – og strejken kan få alvorlige konsekvenser for den tyske bilgigant.

600 ansatte forlader fabrikken i vrede

Hos BMW’s motorfabrik i Hams Hall, Birmingham, er luften tyk af utilfredshed. Omkring 600 ansatte har nedlagt arbejdet i protest mod det, de opfatter som et utilstrækkeligt løntilbud fra bilgiganten.

Strejken kommer efter måneders fastlåste forhandlinger mellem fagforeningen Unite og BMW-ledelsen, hvor utilfredsheden er vokset blandt arbejderne.

Ifølge GBNews stemte hele 90 procent af de ansatte for at gå i strejke, og deres frustration er ikke uden grund.

I både 2022 og 2023 gik de ansatte med til at holde deres lønninger i ro for at hjælpe BMW igennem en økonomisk svær tid.

Nu, hvor virksomheden igen har sorte tal på bundlinjen – med et rapporteret overskud på 12 milliarder euro sidste år – havde de forventet en mere generøs belønning for deres loyalitet.

Men lønforslaget, som BMW har lagt på bordet for 2024, har været langt fra de ansattes forventninger.

Faktisk er det kun halvt så stort som det tilbud, deres kolleger på Mini-fabrikken i Oxford har fået.

Den forskelsbehandling har skabt en ekstra gnist i konflikten, og BMW’s beslutning om samtidig at justere deres bonusordninger har kun gjort ondt værre.

“Vi er ikke andenrangs ansatte”

Sharon Graham, generalsekretær for fagforeningen Unite, lægger ikke fingre imellem i sin kritik af BMW’s håndtering af situationen:

“Arbejderne i Hams Hall har fået nok af BMW’s forræderi. De bliver behandlet som andenrangs ansatte og er trætte af brudte løfter.”

Strejken, der begyndte den 18. februar, er planlagt til at foregå i flere bølger hen over februar, marts og april.

Hvis BMW ikke imødekommer de ansattes krav, kan konflikten eskalere yderligere, og fagforeningen har ikke udelukket flere drastiske skridt.

Fra BMW’s side lyder det, at de er “skuffede” over, at arbejderne har afvist deres seneste tilbud, men de understreger samtidig, at de er villige til at fortsætte forhandlingerne. ‘

Spørgsmålet er, om de to parter kan finde en fælles løsning, inden konflikten rammer BMW’s produktion for alvor.

Læs også

10 glemte biler, der næsten er forsvundet

BYD kopierer Teslas pengemaskine – nu sælger kineserne også luft til Europa

Audi siger farvel til “Premium”

2025-02-16T09:24:05Z