TEST AF RæKKEVIDDE På OVER 30 ELBILER: TESLA VINDER IGEN!

Tesla dominerer igen i verdens største elbiltest, der afvikles af FDMs norske søsterklub NAF. FDM deltog for anden gang i testen, der denne gang blev kørt under betragteligt højere temperaturer end vintertesten i februar. 

Der er også flere biler med, da 32 elbiler deltog i testen.

Ligesom i vintertesten, hvor Tesla Model S kørte længst på en opladning, så vandt den store Tesla med dets største batteri også sommertesten i overbevisende stil.

Hele 672 km kørte den, og det var noget længere end bilens officielle WLTP-rækkevidde på 634 km. Tesla oplyser ikke batteristørrelse, så et forbrug pr. kWh er ikke muligt at beregne. 

Før testen havde vi udset os den netop faceliftede Polestar 2 (615 km rækkevidde) og den mest energieffektive version af Hyundai Ioniq 6 (614 km) som de potentielle højdespringere. Begge klarede sig fint, men det var kineseren der trak det længste stik. 

For Polestar 2 kørte næstlængst, og var samtidig den mest energieffektive blandt elbilerne med lang rækkevidde. Batteriet er netto på 79 kWh, og det giver den et gennemsnitsforbrug på 7,6 km pr. kWh. Hyundai Ioniq 6 kørte 35 km kortere, men gennemsnitsforbruget var med 7,4 km pr. kWh ligeledes blandt de bedste resultater. 

Generelt set var der mange elbiler med store batterier og officielle rækkevidde på over 500 km. 15 af bilerne kørte mindst 500 km i testen herunder en lang række interessant nye kinesiske modeller, hvor vi må fremhæve Xpeng G9, der kørte længst i forhold til modellens officielle rækkevidde. 

Læs mere: Her er resultaterne fra vintertesten

Danmarks mest solgte Tesla med igen

Tesla Model Y er igen med i testen endda i den mest interessante udgave med baghjulstræk og til en pris på lige under 400.000 kr. Tesla klarede sig fint med 449 km og kørte næsten op til WLTP-rækkevidden.

Blandt de billigere elbiler i testen var MG 4 som også imponerede med en målt rækkevidde på 440 km. Derimod skuffede BYD Atto 3 (364 km), JAC e-JS4 (400 km) og ikke mindst Car of the Year 2023: Jeep Avenger (363 km). 

I vintertesten klarede Toyota bZ4X sig procentvist dårligst i testen. Den forhjulstrukne variant havde en afvigelse på 36 pct. i forhold til den officielle WLTP-rækkevidde. I sommertesten var afvigelsen på 14 pct. - den største blandt de testede modeller. 

Ganske overraskende kørte den firehjulstrukne version af Toyota bZ4X 10 km længere på en opladning, selvom den officielt har en kortere rækkevidde, mens den teknisk næsten identiske Subaru Solterra havde testens korteste rækkevidde på 361 km. 

Sådan bliver bilerne testet

Selve testen foregik med udgangspunkt i Oslo, hvorfra alle testbilerne med hold af to personer kørte næsten 250 km nordpå mod Frya. Derfra fortsatte testholdene ud på et loop på godt 230 km, hvor hver enkelt bil fortsatte med at køre, indtil bilen løb helt tør for strøm. Først dér blev kilometerstanden noteret. Herefter måtte de 31 testhold vente på, at vejhjælpen kom frem og kørte dem tilbage til testbasen. 

Testen afveg fra FDMs rækkeviddemålinger, der udelukkende foretages på motorvej med 110 km/t. NAFs rækkeviddemåling foregår også på landevej og i byer, og derfor er rækkevidden i denne test længere.

Så langt kørte elbilerne om sommeren: 

Bemærk de procentvise afvigelser er rettet fredag den 9. juni, der var fejl i de første data vi modtog.

Overvejer du at købe elbil?

Husk, som medlem af FDM kan du altid kontakte vores rådgivning og få hjælp af vores eksperter. De kan hjælpe dig med alt fra viden om valg af elbil til rådgivning om skiftet til at blive elektrisk bilist. 

Kontakt rådgivningen

Læs flere bilnyheder og gode tips til bilister på FDM.dk.

2023-06-06T20:44:58Z dg43tfdfdgfd