KøR SIKKERT SELV OM DU HAR FåET TOUCHSKæRM I BILEN

Mange nye biler er udstyret med store skærme til navigation, klimaanlæg, musikafspilning og så videre.

Og selv om touchskærmene indeholder smarte løsninger, der gør livet som bilejer lettere, risikerer de også at stjæle alt for meget af din opmærksomhed i trafikken.

Fra uge 39 til 41 sætter Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension samt 59 kommuner fokus på uopmærksomhed i trafikken. Her bliver der eksempelvis sat 3000 skilte op langs vejene, som skal minde bilister og cyklister om at holde fokus i trafikken.

Og ifølge Lisbeth Sahl Bauditz, der er seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik, er der behov for nogle gode vaner, når det kommer til sikker brug af bilens integrerede touchskærme.

- Når du køber, låner eller lejer en ny bil, så sæt dig ind i, hvordan skærmen fungerer, og hvor du finder de basale funktioner i de forskellige menuer, påpeger hun.

Det kan du blandt andet gøre ved at spørge sælgeren eller personen, du låner bilen af, om at få en grundig introduktion.

- Gem også de mere komplicerede ting til, når du holder stille. Der skal bare få sekunders uopmærksomhed til, at det kan gå grueligt galt, siger Lisbeth Sahl Bauditz.

Ifølge en undersøgelse fra 2022 fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension bruger mere end halvdelen af bilister bilens integrerede touchskærme mindst én gang, når de kører bil.

12 procent brugte den "ofte" eller "meget ofte".

Hyppigst er det for at skifte eller søge efter musik eller bruge bilens gps-system. Nogle bruger også skærmen til at ringe op, svare på opkald eller indstille temperaturen i bilen.

For seks procent af de adspurgte har det inden for det seneste år resulteret i en kritisk situation eller ulykke, fordi de var optaget af touchskærmen under kørslen.

- Undersøgelsen siger noget om, at når vi sidder i vores bil, er der ting, der tager vores opmærksomhed, siger Lisbeth Sahl Bauditz.

- Mange bruger tid på noget, der ikke nødvendigvis er relateret til kørslen. Og det er bekymrende, for bruger du for meget tid på skærmen, bruger du vigtig køretid på at finde menupunkter, og det fjerner fokus fra trafikken.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er uopmærksomhed eller utilstrækkelig orientering i trafikken en medvirkende faktor i over halvdelen af alle dødsulykker i trafikken.

Hos bilejernes interesseorganisation FDM er chefkonsulent Dennis Lange ikke i tvivl om, at touchskærmene fjerner opmærksomheden i trafikken.

- På den ene side har føreren et ansvar for at betjene systemet sikkert, mens bilproducenterne på den anden side har et ansvar for, at skærmene er så logiske og intuitive som muligt.

- Og der er stor forskel på, hvilke der er nemme, og hvilke der er svære at finde ud af, fortæller chefkonsulenten.

Efter hans opfattelse er de danske bilejere generelt glade for skærmløsningerne, som giver dem langt flere funktioner på godt og ondt.

- Men når det er sagt, er det også mit indtryk, at mange bilejere gerne vil have let adgang til basale funktioner som sædevarme, temperaturer og musik.

- Flere bilproducenter er da også begyndt at gå tilbage til fysiske knapper, så det tænker jeg da, at flere kunder måske har efterspurgt, siger han.

/ritzau fokus/

2023-09-25T06:43:28Z dg43tfdfdgfd