KAN KOSTE DIG TUSINDVIS AF KRONER: HUSK DETTE NåR DU SKIFTER TIL SOMMERDæK

Vi er godt på vej ind i overgangsperioden mellem vinter og sommer. Udover at vi kan vinke farvel til det kolde og mørke vintervejr, så ser vi også frem til lange aftener og varmere vejr. Blandt et væld af ting, som overgangen tager med, er skift fra vinterdæk til sommerdæk.

Det skriver Nyheder24

Når bilister skifter til sommer- eller vinterdæk, overser mange det essentielle skridt at kontrollere dæktrykket.

Taber tryk under opbevaring

Denne tilsyneladelse kan ikke kun føre til for tidligt slid på dækkene, men også påvirke bilens ydeevne og sikkerhed.

En nylig kontrol udført af dækbranchen har afsløret, at næsten halvdelen af alle bilister kører med forkert lufttryk i dækkene, hvilket kan ende med at koste dem dyrt. Det skriver dagbladet.

Det viser sig, at mange bilister forlader sig på, at dæktrykket er det samme som ved sidste inspektion, hvilket sjældent er tilfældet.

"Ofte taber dækkene et par kilo under opbevaring," understreger eksperter, og tilføjer, at "Forsømmer du at tjekke lufttrykket, kan det koste dig flere tusinde kroner i for tidligt slidte dæk."

Sådan sikrer du dig

Men hvordan sikrer man sig, at dæktrykket er korrekt?

En simpel løsning findes lige ved hånden - eller rettere, ved B-stolpen i førersiden af bilen, hvor producenter ofte anbringer en seddel med information om det anbefalede dæktryk for for- og baghjul under forskellige betingelser.

Hvis din bil er ældre og mangler dette mærkat, henvises der til bilens instruktionsbog for oplysninger om korrekt dæktryk.

At ignorere korrekt dæktryk kan halvere dækkets levetid, hvilket illustreres af Continental's tests, der viser, at "30 procent for lidt tryk i dækkene halverer dækkenes levetid."

Dette kan resultere i, at et sæt dæk, der normalt ville holde i fire til fem sæsoner, bliver slidt op på kun to til tre sæsoner, hvilket potentielt koster bilejeren tusinder af kroner.

For elbiler

For elbilsejere er korrekt dæktryk yderligere kritisk for at optimere rækkevidden.

Lavt dæktryk kan øge rullemodstanden og dermed strømforbruget, hvilket reducerer bilens effektivitet og rækkevidde.

Desuden kompromitterer forkert lufttryk bilens håndtering og øger risikoen for akvaplaning.

At tjekke dæktrykket er en hurtig og enkel procedure, som kan udføres ved enhver servicestation, og det er en lille indsats, der kan spare både penge og øge sikkerheden på vejen.

Læs også

Sådan er loven omkring hunde i snor: Skyld i stadig flere skader

Det gør ondt på hunden at gå på det: Opråb til hundeejere

Derfor skal du vælge tomater på dåse i stedet for friske

2024-03-25T14:07:30Z dg43tfdfdgfd