TOYOTA SKRUER VOLDSOMT OP FOR EL-PLANER

Én eneste elbil har Toyota for tiden i sit europæiske modelprogram: den mellemstore BZ4X, som blev lanceret midt i 2022.

Men snart kommer elbilerne strømmende til fra det store japanske mærke. I 2026 vil der være seks modeller i det europæiske og dermed danske modelprogram.

Og nu ser vi overraskende den næste i programmet. Ved sit årlige arrangement for europæiske medier, Kenshiki Forum i Bruxelles, tog Toyota klædet af den kompakte Urban SUV Concept.

Elektrisk SUV i miniklassen

Det er en elektrisk SUV på præcis samme længde som dagens elbiler i samme klasse, bl.a. Peugeot 2008 og Jeep Avenger. Den svarer også omtrent til Yaris Cross.

Toyota’en er dog ti cm højere, og da den er bygget på en decideret elbil-platform, vil kabinepladsen formentlig blive bedre noget bedre. Da Motor så konceptbilen, var det ikke muligt at komme ind i den.

Urban SUV kommer med Toyota nuværende navne-logik formentlig til at hedde BZ2X. Det vil vise sig, når den produktionsklare version vises, hvilket sker i første halvdel af 2024.

Vises i 2024, klar i 2025

Hvor BZ2X kan leveres er uvist. Men med Toyotas normale afstand med fremvisning og leverance vil det formentlig være sidst i 2024 eller - mere sandsynligt - lidt ind i 2025.

Det er ikke meget konkret, Toyota indtil videre fortæller om bilen. Den præcise størrelse er dog ingen hemmelighed. Urban SUV Concept måler 4,30 meter i længden, 1,82 m i bredden og 1,62 m i højden.

Det bliver desuden muligt at vælge mellem forhjulstræk og firehjulstræk samt mellem to batteristørrelser.

Skal konkurrere mod Volvo EX30, Zeekr X og Kia EV3

Dermed skal den konkurrere mod andre små, elektriske SUV-modeller som Zeekr X, den lidt mindre Volvo EX30 og den kommende Kia EV3. Dertil kommer dagens Peugeot 2008, Jeep Avenger og Opel Mokka samt den kommende Fiat 600e.

Ankomsten af Urban SUV er overraskende, da den dermed – måske – kommer til at overhale en anden elektrisk Toyota.

Den blev vist som konceptbilen BZ Compact SUV for et helt år siden, og den bil har vi stadig til gode at se i færdig form.

De fire første elbiler

Med Urban SUV/BZ2X har vi se fire af de kommende seks elbiler fra Toyota. De fire inkluderer også den eksisterende BZ4X, BZ Compact SUV/BZ3X og Sport Crossover Concept/BZ4.

Sidstnævnte er en interessant nyfortolkning af den klassiske sedan-type, lidt i stil med Citroën C5-X eller Peugeot 4008.

Sport Crossover Concept kan blive konkurrent til VW ID.7 og Hyundai Ioniq 7 og kan også ses som en moderne, elektrisk Camry. Navnet kunne blive BZ4.

To elbiler stadig hemmelige

De to sidste af de seks elbiler frem til 2026 fortæller Toyota ikke noget om.

Skal man tro Toyotas udmelding for to år siden, kommer der mange flere elbiler. Toyota (inkl. Lexus) vil globalt have 30 modeller frem til 2030. 17 af dem lanceres frem til 2026. 

På billedet fra den annoncering ses et par små biler, der kunne ligne dagens Aygo X og Yaris.

Men er det realistisk at bygge helt små elbiler, som er til at betale i forhold til dagens benzinbiler, spørger Motor Toyotas ledelse ved Kenshiki-arrangementet.

Bekræfter lille elbil - engang

Toyota bekræfter det – men kun indirekte:

- Vi arbejder på batterier, der vil være 40 procent billigere end dagens batterier. De kan være klar fra 2027, lyder beskeden.

Trods de mange nye elbiler vil Toyota kun sige, at mindst 20 procent af mærkets salg i Europa i 2026 vil være elbiler.

Firmaet understreger nemlig endnu engang, at der må være andre løsninger med lavt CO2-udslip lang tid endnu.

Biler til alle kundetyper og indkomstgrupper

’No one should be left behind’ lyder det fra den europæiske topchef, Yoshihiro Nakata.

Udsagnet om at ingen (bilkøbere) må lades i stikken, dækker over, at der ifølge Toyota også skal være biler og mobilitet i det hele taget til kundegrupper i Europa og resten af verden, der ikke foreløbig har mulighed for eller råd til at køre i en ren elbil.

Derfor vil der et stykke tid endnu stadig komme hybridbiler fra Toyota – og også enkelte brintbiler – både personbiler, varevogne og tunge køretøjer.

Men samtidig har Toyota sat ambitiøse mål om, at virksomheden som sådan (fremstilling, intern transport m.m.) i Europa skal være CO2-neutral i 2040 og globalt i 2050.

 

Vil du vide, hvornår nye elbiler lanceres?

Se den omfattende liste over nye elbilers ankomst til Danmark. Opdateres løbende.

Nye elbiler i 2023 og 2024

Læs flere bilnyheder og gode tips til bilister på FDM.dk.

2023-12-05T16:17:14Z dg43tfdfdgfd