5 STæRKE MODELLER KæMPER OM TITLEN: ÅRETS BRUGTBIL 2024

Savner du et godt tip til valg af brugt bil, så kan bilerne i finalefeltet i kåringen af Årets Brugtbil 2024 være et godt sted at starte. De seneste tre års vindere er så forskellige biltyper som Hyundai Kona (2023), Tesla Model 3 (2022) og Hyundai i30 (2021). 

Dette års finalefelt er: 

  • Cupra Born
  • Ford Kuga
  • Skoda Enyaq
  • Skoda Octavia
  • VW ID.4

Alle finalister kan oplades

Tre af bilerne er teknisk set nærmest identiske: Cupra Born, Skoda Enyaq og VW ID.4 er alle bygget på VW-koncernens elbilplatform. De sidste to kandidater, Ford Kuga og Skoda Octavia, fås ikke som elbiler, men findes i en opladelig version som plugin-hybrid. Derudover findes begge modeller også med benzin- og dieselmotorer. 

At alle biler findes i en version, som kan oplades, er første gang for finalefeltet til Årets Brugtbil. En anden særhed er, at samtlige biler er meget nye og stadig i produktion. Den ældste model er Skoda Octavia, der blev præsenteret i 2019 og kom på markedet i Danmark i 2020. 

Hvorfor er der ingen Tesla?

Det seneste års mest markante bilmærke blandt både nye og brugte biler er Tesla. Men der er ingen af deres modeller med i kåringen i år. Det skyldes, at den mest oplagte brugte kandidat, Model 3, vandt konkurrencen for to år siden. Dertil fik Tesla Model Y overraskende nok ikke tilstrækkeligt med stemmer til at gå med i finalen. 

Vinderen af titlen som Årets Brugtbil 2024 bliver afsløret den 23. maj, men inden da vil vi her gennemgå de fem kandidater til titlen. Bemærk, at der ikke er indrapporteret så mange fejl, fordi bilerne er så nye. Og dem der er listet herunder, er ikke typiske fejl, men de fejl, som vi har fået indrapporteret fra medlemmer. 

Kandidat 1: Cupra Born (2021-2024)

Cupra Born er den frække søstermodel til VW ID.3, fordi den har et mere spændstigt design og højere kvalitetsfornemmelse i kabinen. Der er også lidt forskel på menuopbygningen i trykskærmen, men ellers er de to modeller meget ens. Der er tale om en bil i mellemklassen med rigtig god benplads på bagsædet og et fornuftigt bagagerum. Rækkevidden og opladningen er rimelig uden at være prangende for den mest udbredte model med et batteri på 58 kWh netto. Cupra har tilbudt fem års garanti på Born, så på det punkt adskiller den sig markant i forhold til de øvrige fire finalister, der kun har to års fabriksgaranti på bilen. 

Fejl oplevet af ejerne: 

Bilen går i sort og kan ikke betjenes (kan løses med opdatering til nyeste software). Kødben defekte i hjulophæng. Tredjeparts-apps kan dræne 12-volt batteriet. Husk at montere korrekte hjulstørrelser. Dårligt udført rustbeskyttelse, og batterikapaciteten falder til 96 pct. efter 2-3 år. 

Kandidat 2: Ford Kuga (2020-2024)

Kuga har været en af de mest populære biler i Danmark, siden den blev lanceret. Den findes også som hybrid (benzin) og med dieselmotor, men det er plugin-hybriden, der har været den mest eftertragtede. Ford har haft meget attraktive priser og udstyrspakker, samtidig med at du fik en meget stor og velkørende SUV. Der har været tilbagekaldelser på batteriet til elmotoren, men det skulle være udbedret på alle biler. Der er også ejere, som har haft problemer med, at 12-volt batteriet tabte strøm. Men det har ofte skyldtes tredjeparts-apps, som ejerne har forbundet til bilen for at oplade billigt. 

Fejl oplevet af ejerne: 

Tærede bremseflader – derfor oplever nogle, at bilen vibrerer under nedbremsning. Problemer med 12-volts batteri på grund af tredjeparts-apps. 

Kandidat 3: Skoda Enyaq (2021-2024) 

For tre år siden kom Skodas indtil videre eneste elbil på markedet. Den er en stor SUV og er faktisk både lidt mere rummelig i kabinen og i bagagerummet i forhold til søstermodellen VW ID.4. Flere ejere er også glade for, at den er mere traditionelt indrettet med flere knapper, rigtige knapper på rattet og lækrere materialer i kabinen. Der importeres mange biler fra udlandet, og derfor er der både modeller med lavere udstyrsniveau, end vi har været vant til på danske modeller, og en batterivariant kaldet 50, der har et ganske lille batteri. Herhjemme er det kun 60- og 80-varianterne, som er blevet solgt, og selvom rækkevidden er fin i den lille, vil mange vælge det store batteri, der er bedst egnet til længere ture. 

Fejl oplevet af ejerne: 

Softwarefejl som får bilen til vilkårligt at ringe til SOS. Kødben defekte i hjulophæng. Tredjeparts-apps kan dræne 12-volt batteriet. Husk at montere korrekte hjulstørrelser. Dårligt udført rustbeskyttelse, og batterikapaciteten falder til 96 pct. efter 2-3 år. 

Kandidat 4: Skoda Octavia (2020-2024) 

Igennem årtier har en Skoda Octavia været en billig og mere rummelig udgave af en VW Golf. Uanset om du valgte den som stationcar eller som her som hatchback. Det er især det store bagagerum, der har tiltrukket køberne, og kombineret med velkørende motorer og gearkasser har man fået meget bil for pengene. Men den nyeste generation har ikke fået den vante position i de danske familier. Fjerde generation af Octavia blev løftet markant i kvalitetsfornemmelse, og det har også medført højere nybilpriser. Dermed var Octavia ikke længere markant billigere end en Golf, men blot endnu en velkørende og meget rummelig konkurrent i mellemklassen. 

Fejl oplevet af ejerne: 

Softwareudfordringer med bilen, blandt andet går radioen ud, og man kan få sort skærm periodisk. I brugtbiltest findes fejlkoder på både motorstyringen og moduler til bremser og sikkerhedssystemer. 

Kandidat 5: VW ID.4 (2021-2024) 

Som Cupra Born og Skoda Enyaq er VW ID.4 også baseret på MEB-platformen. Der er tale om en stor familie-SUV, hvor der er marginalt mindre plads end i Skoda Enyaq på bagsædet og i bagagerummet. Den største forskel på de to biler er designet og betjeningen af bilen. Hvor Skoda er mere traditionel, har VW med deres elektriske modeller ændret meget på betjeningen. Gearvælgeren sidder ved rattet, og mange funktioner styres gennem den mellemstore trykskærm. Ved introduktionen i 2021 var VW billigere end Skoda i Danmark, og havde også ofte mere omfangsrige udstyrspakker. Især Tech- og Max-udstyrsversionerne er værd at gå efter, men bemærk, at der også her er mange importbiler, hvor navngivningen ikke altid matcher det danske udstyrsniveau. 

Fejl oplevet af ejerne: 

Bagsæder knirker over ujævnheder. Sædemassage starter sporadisk. Panoramatag tørrer ud i gummilisterne og knirker. Kødben defekte i hjulophæng. Tredjeparts-apps kan dræne 12-volt batteriet. Husk at montere korrekte hjulstørrelser. Dårligt udført rustbeskyttelse, og batterikapaciteten falder til 96 pct. efter 2-3 år. 

Hvem kårer Årets Brugtbil 2024?

Finalefeltet er udvalgt af en fagjury på 17 personer samt en afstemning på Bilbasens sociale medier. Bilbasen står bag kåringen, men FDM hjælper med arrangementet og har to jurymedlemmer i form af tekniker Yasser Abaiji og testkører Karsten Meyland Lemche. 

Vinderen bliver offentliggjort torsdag den 23. maj klokken 06:00!

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve

Læs flere bilnyheder og gode tips til bilister på FDM.dk.

2024-04-25T06:37:51Z dg43tfdfdgfd