AUDI KLAR TIL KVANTESPRING I ELBILERNES PREMIUMKLASSE

Hvis Audi Q6 var kommet til tiden – altså for mindst to år siden - havde den elektriske SUV virkelig haft et Vorsprung durch Technik. Men alvorlige forsinkelser i den grundlæggende softwareudvikling af bilens helt nye platform har betydet, at den elektriske SUV først er klar hen over sommeren 2024 og ikke i 2021-2022.

Samme forsinkelse har ramt søsterbilerne Audi A6 og Porsche Macan.

Den nye Q6 - første nye Audi i tre år - er del af en voldsom produktoffensiv på flere end 20 nye modeller (inklusive varianter) i 2024 og 2025. Bølgen af nyheder omfatter en nye generation af A5 og Q5, som senere i år bliver de første modeller på en ny platform til brændstofbiler, Premium Platform Combustion.

Trods den voldsomme forsinkelse gør den nye Q6 et stærkt indtryk, da Motor kort før verdenspremieren fik mulighed for at dykke ned i bilens teknik og se nærmere på selve bilen – dog uden at kunne køre i den. Q6 ligger helt i front i den elektriske premium-klasse.

Audi Q6 E-tron

E-Tron/SQ6 E-tron

388/517 hk

0-100 km/t.: 5,9/4,3 sek.

Rækkevidde: 617/589 km

Længde: 4,77 m

Bredde: 1,94 m

Højde: 1,65 m

Akselafstand: 2,93 m

Trækvægt: 2.400 kg

Pris: 660.000/- kr.

Ny platform med 800 volt

Helt grundlæggende er de elektriske egenskaber i top takket være den nye PPE-platform, som Audi har udviklet sammen med Porsche.

800 volt er elsystemet på, som det også er tilfældet med Audi E-tron GT/Porsche Taycan.

Det danner basis for lynhurtig ladning med op til 270 kW, og på de ladekurver, Audi fremviser, er kurven ret flad. Det vil sige, at den høje ladeeffekt holder sig høj længe. 10-80 procent ladning af det enorme batteri kan dermed klares på ned til 21 minutter.

Audi har udviklet en særlig opdeling af batteriet, så det mest optimalt kan lynlades afhængig af laderen. Er laderen på 800 volt, lades hele batteripakken samlet, mens det ’deles op’ i to 400 volt-grupper, hvis laderen kun kan levere den spænding. Så lades de to halvdele parallelt med 135 kW.

Video: Se nærmere på Audi Q6

To ladestik

Ladestikket sidder i bageste venstre side, men som standard er der yderligere et stik i højre bagskærm til hjemmeladning. Dermed er man ikke bundet til, hvilken side ladeboksen i f.eks. ens garage sidder. Den indbyggede lader kan senere fås på 22 kW.

Audi lægger ud med to firehjulstrukne udgaver med et batteri på 95 kWh netto (100 kWh brutto). Det giver en officiel rækkevidde på 617 km (589 km i SQ6-udgaven). Energiforbruget opgives til hhv. 170 Wh og 175 Wh i de mest økonomiske udgaver med mindste dæk.

Med Quattro-modellernes to motorer er der ingen mangel på ydelse. Den almindelige udgave har 388 hk, mens SQ6-versionen er helt oppe på 517 hk. Begge tal er - nærmest symbolsk – en anelse under de to tilsvarende Porsche Macan-modeller.

Flere udgaver på vej

Lidt efter lanceringen – senere i år – kommer versioner med baghjulstræk og lavere ydelse. Det giver dels lavere pris, dels længere rækkevidde. Hvor meget vides endnu ikke.

Derudover udvides med et mindre batteri, hvor antallet af moduler er reduceret fra 12 til 10, som bringer bruttokapaciteten ned på 83 kWh. Netto kendes endnu ikke, men må blive lige under 80.

Batteriboksen har fået en særlig sikkerhedsfunktion indbygget. En pyroteknisk-enhed (en form for sprængstof, som også bruges i airbags) kobler de elektriske kredsløb helt fra i tilfælde af en alvorlig kollision.

Elektronisk styrede bremser

Trækvægten er i den virkelig tunge ende for en elbil: 2.400 kg må Quattro-udgaverne trække. Det er ikke oplyst, om baghjulstrukne udgaver evt. må trække mindre.  

Blandt bilens mange tekniske innovationer er bremseanlægget, som reelt er et ’brake by wire’-system. Bremsningen styres elektronisk, og Audi siger, at 95 procent af alle opbremsninger i praksis vil ske med regenerering, altså med elmotorerne. (tallet gælder formentlig kun de firehjulstrukne versioner).

Ved blød bremsning (1,8 m/s2) bremses med forreste motor, og ved lidt kraftigere opbremsning (3 m/s2) hjælper den bageste elmotor til. Tilsammen kan de regenerere med op til 220 kW (299 hk). De forreste hydrauliske bremser er næste trin (giver op til 7 m/s2). Først ved fuld ABS-opbremsning går de bageste, hydrauliske bremser i aktion.

Mellem Q4 og Q8

Q6, som Audi stadig giver E-tron-tilnavnet, men åbenbart har droppet ydelses-angivelsen med tal, placerer sig logisk nok mellem Q4 og Q8, om end prisen er noget tættere på Q8.

Længden er 4,77 meter (15 cm kortere end Q8), mens akselafstanden er den samme. Det giver Q6 mindre udhæng for og bag og bidrager til et dynamisk design. Pladsen ombord er rigtig god takket være den særlige elbil-platform. F.eks. er benpladsen bag i den høje ende af, hvad man kan forvente i denne klasse.

Bagagerummet er på fine 526 liter plus et ekstra rum foran på 64 liter.

Helt ny kabine-oplevelse

I kabinen venter der kunderne en helt ny Audi-oplevelse. Q6 vil stadig gerne være hightech, men der er kommet en afslappet, næsten skandinavisk stemning, særligt i udgaver med stof på instrumentbordet. Der er valg mellem en række materialer som stof, kunstlæder, træ, metal og sågar læder.

Under alle omstændigheder domineres førerpladsen af den enorme, men elegante buede skærm. Den består af to integrerede enheder, et egentligt førerdisplay på 11,9 tommer og en trykskærm på 14,5 tommer.

Dertil kan tilvælges en skærm til forsædepassageren, som kan vise navigation, underholdning m.v., men det er dog ikke muligt at få en eventuel film-lyd ud over et sæt hovedtelefoner.

Ny betjening og klog talegenkendelse

Skærmmenuerne og den bagvedliggende software er helt ny, men det har ikke været muligt for Motor reelt at prøve betjeningen. Audi gør meget ud af, at man kan tale til bien på et naturligt sprog (også på dansk), og systemet forstår umiddelbart 800 kommandoer og skulle blive klogere med tiden i kraft af kunstig intelligens.

Audi-folk demonstrerede talekommandoer, men det var ikke altid, computeren fangede beskeden i første forsøg. Men i andet forsøg lykkedes det f.eks. med kommandoen ’kør højre bagvindue halvt ned’. Men hvorfor man ikke blot kunne bruge rudeknapperne til denne funktion, blev ikke forklaret.

Højt udstyr i danske udgaver

Udstyrsniveauet bliver som standard højere i de danske udgaver end f.eks. i de tyske.

Audi Danmark har valgt at opgradere med bl.a. en såkaldt Tech-pakke, så standardudstyret derfor omfatter MMI Experience Plus inkl. navigation, assistentsystemer som adaptiv fartpilot, skiltegenkendelse, vognbaneskift- og udstigningsadvarsel, vejkrydsassistent, parkeringsassistent, omgivelseskameraer, trezoners klimaanlæg, sædevarme for og bag, ratvarme, kunstlæder, nøglefri adgang, digital nøgle samt projiceringslys, LED-forlygter Plus og LED-baglygter Pro med dynamisk blinklys, elbagklap, elladeklapper og varmepumpe.

Generelt har Audi skruet ned for de valg af ’løst’ udstyr. I stedet er meget samlet i nogle få pakker og i design-stile.

Vælg selv lygtedesign

Både for- og baglygter har Audi traditionen gjort meget ud af. Bagtil fås nyeste generation OLED-lyspanel, og i kombination med de mest avancerede forlygter kan føreren – enten fra bilen skærm eller fra Audi-app’en, vælge mellem fem lyssignaturer. Det er en af de funktioner, som skal betales via en abonnementsordning.

Baglygterne kan også sende advarsler til bagvedkørende. Hvis Q6'en opdager en fare, som en cyklist, en fast forhindring eller en bil på afveje, vil den ikke blot bremse, men tænde en advarselstrekant inde i baglygten.

Q6 har dog ikke lys i hverken grill eller logo. Det kan skyldes, at bilens design blev frosset for en del år siden. Men kan også være et bevidst designvalg.

Fra 660.000 kr. - billigere senere

Audi har samtidig med verdenspremieren den danske pris klar. Det gælder dog kun en af versionerne, nemlig Quattro-modellen med stort batteri. Den er prissat til 660.000 kr.

Det placerer den fint blandt de større elektriske premium-modeller. Søsterbilen Porsche Macan koster f.eks. fra 770.000 kr., og omtrent det samme gør Mercedes-Benz EQE SUV i de firehjulstrukne udgaver. BMW iX3, som er en ældre konstruktion, fås fra blot 520.000 kr. Men der er batteriet noget mindre, og BMW’en fås kun med baghjulstræk.

Den dyrere SQ6 er endnu ikke prissat.

Flere udgaver er om hjørnet

De baghjulstrukne udgaver af Q6, som nok bliver de mest efterspurgte, kommer både i en ’long range’-version med det store batteri og i en billig grundmodel med mindre batteri.

Ikke så længe efter denne egentlige SUV-model kommer den coupéagtige Sportback. Også lige på trapperne er A6 og A6 stationcar med samme teknik.

 

Vil du vide, hvornår nye elbiler lanceres?

Se den omfattende liste over nye elbilers ankomst til Danmark. Opdateres løbende.

Nye elbiler i 2024 og 2025

Læs flere bilnyheder og gode tips til bilister på FDM.dk.

2024-03-19T11:04:24Z dg43tfdfdgfd