JAGUAR SLAGTER STORT SET ALLE SINE BILER

Jaguar tager nu den store slagterkniv frem. Det britiske mærke stopper produktionen af samtlige sine modeller på nær den mellemstore benzin-diesel-SUV, F-Pace.

Det er dermed slut med XE, XF (både som sedan og stationcar), F-Type, E-Pace og elbilen I-Pace.

Produktionen af XE, XF og F-type sluttede i maj, mens E-Pace og I-Pace ruller af samlebåndet for sidste gang til december.

I-Pace, som var den første premium el-SUV, blev kåret til Car of the Year 2019 og fik et pænt salg i begyndelsen. I Norge kom den på top-10. Men længe har der været stille om I-Pace, som nu koster fra 930.000 kr.

Bilerne udgår i løbet af i år, fremgår det af en investor-præsentation, som branchebladet Automotive News refererer.

Jaguar er helt usynlig i Danmark

Dermed bliver der snart særdeles tyndt på hylderne i Jaguars salgslokaler. Den første nye model af en helt ny, elektrisk generation er først klar i løbet af 2025.

I Danmark har nedturen for længst indfundet sig, og nedlæggelsen af de mange Jaguar-modeller får ingen praktisk betydning. Jaguar leverede blot to biler i årets første halvår. Samme periode i fjor blev det til fem biler.

Årsagen til det voldsomme produktionsstop angiver Jaguar som, at mærket tjener ’tæt på nul’ på dem alle.

Alle modeller er gamle

Det spiller dog givetvis også ind, at de alle er temmelig gamle, og at EU-strammer kravet til bilers CO2-udledning fra 2025. I Storbritannien er der høje krav til andelen af solgte elbiler.

Jaguar indgår i den indisk-ejede JLR-koncern, hvor det faktisk går ganske godt. I 2023 havde JLR sit største overskud siden 2015. Det er drevet af en solid fortjeneste på blot tre Land Rover-modeller, Defender, Range Rover og Range Rover Sport.

Land Rover gør det også i Danmark noget bedre end Jaguar. 50 nye Land Rovere blev leveret i første halvår fra Jaguar Land Rovers enlige danske forhandler i Søborg ved København.

Jaguar vil op i Bentley-klassen

Fremtiden for Jaguar hører til i det helt eksklusive segment, har JLR besluttet – nærmest helt deroppe, hvor man finder Bentley og Rolls-Royce.

Mærket vil gå fra at være 'mass premium' til 'elite lifestyle'. 

Jaguar planlægger blot tre nye modeller, hvoraf den første bliver en GT-model. Alle bliver fuldt elektriske og baserer sig på en ny platform kaldet Jaguar Electrified Achitecture, JEA.  

Produktionsstoppet er endnu et slag for den selvstændige producent Magna Steyr i Østrig. Det canadiske firma fremstiller både I-Pace og E-Pace, og for nylig mistede virksomheden også Fisker Ocean.

 

Vil du vide, hvornår nye elbiler lanceres?

Se den omfattende liste over nye elbilers ankomst til Danmark. Opdateres løbende.

Nye elbiler i 2024 og 2025

Læs flere bilnyheder og gode tips til bilister på FDM.dk.

2024-07-25T09:32:10Z dg43tfdfdgfd